Productiviteit op de werkvloer

36 procent van werkend Nederland denkt productiever te kunnen werken dan dat ze nu doen, blijkt uit onderzoek van IT-serviceverlener Ictivity onder ruim 1.000 werkende Nederlanders. Vooral het hoger management (53%) binnen organisaties vindt dat productiviteit verhoogd kan worden. Van de medewerkers op de werkvloer deelt 34 procent deze mening. Een derde (34%) van werkend Nederland heeft daadwerkelijk ideeën hoe dit gerealiseerd kan worden in de organisatie.

Technologie belangrijk voor organisatieproductiviteit
Om efficiënter en productiever te werken, speelt technologie een sleutelrol. Zo ziet twee derde (67%) van de werkenden in dat technologie kan helpen om werkzaamheden slimmer in te richten. Bijvoorbeeld met behulp van automatisering. Een ruime meerderheid (61%) is van mening dat automatisering van administratieve en repeterende werkzaamheden helpt om productiever te zijn. Het hoger management ziet meer kansen in automatisering (81%) dan de mensen op de werkvloer (60%). Het grootste voordeel van het automatiseren van dagelijkse werkzaamheden is volgens werkend Nederland dat er meer gefocust kan worden op kerntaken (34%). Ook zijn ze van mening dat ze meer toegevoegde waarde kunnen leveren aan klanten of collega’s (13%). Nadelen zien de meeste werkenden niet (41%).

Wilbert van Beek, algemeen directeur bij Ictivity: “Het biedt kansen dat zo’n grote groep medewerkers ideeën heeft over het verhogen van de productiviteit binnen zijn of haar organisatie. Voor directies en managementteams vormt dit een aanknopingspunt voor een gesprek met de werkvloer. Daar is een schat aan inspiratie te vinden om werk efficiënter in te richten. En wie kan daar beter over nadenken en over oordelen dan de werknemer zelf?”

Benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek? Download dan het onderzoeksrapport.