Slechts een kwart van de organisaties maakt optimaal gebruik van digitale tools

Voor 40 procent van werkend Nederland is de adoptie van systemen een bottleneck om de productiviteit te verhogen, blijkt uit onderzoek van IT- serviceverlener Ictivity onder ruim 1.000 werkende Nederlanders. Productiviteit op de werkvloerDit komt doordat de gebruikers onvoldoende kennis en vaardigheden in huis hebben die nodig zijn om optimaal gebruik te maken van de (werk)systemen van hun organisatie. Dit ligt volgens werkend Nederland niet aan de digivaardigheid van hun organisatie, die zij gemiddeld met een 7,3 beoordelen. Opvallend is dat het hoger management de digivaardigheid binnen de organisatie een hogere score geeft (8,3) dan mensen op de werkvloer (7,2).

Productiever door inzet digitale tools
Er liggen voor veel organisaties nog kansen in het gebruik van digitale tools en applicaties om de productiviteit te verhogen en efficiënter te werken. Zo maakt slechts een kwart (25%) van de organisaties optimaal gebruik van digitale tools en applicaties, waardoor de organisatie nieuwe wensen inzichtelijk kan maken om productiever te zijn. Een meerderheid (56%) maakt goed gebruik van de mogelijkheden van digitale tools en applicaties, maar zou er nog meer uit kunnen halen als ze over meer kennis zouden beschikken. Eén op de vijf organisaties maakt slechts gebruik van de basisfunctionaliteit van tools en applicaties en mist hierdoor kansen om productiever te werken.

Wilbert van Beek, algemeen directeur bij Ictivity: “Het is erg zonde wanneer applicaties en tools niet naar volle potentie worden benut. Zeker omdat organisaties zich op dit gebied juist kunnen onderscheiden. Daarnaast draagt optimaal gebruik van digitale tools en applicaties bij aan het verhogen van de organisatieproductiviteit. Vaak zien we dat organisaties de juiste tools in huis hebben om productief en efficiënt te werken, maar blijft adoptie een knelpunt. Bovendien staan digitale vaardigheden nog niet gelijk aan de adoptie van systemen. Niet iedereen vindt even snel zijn of haar weg in systemen en tools. Daarom is het belangrijk om (verder) te investeren in de vaardigheden van medewerkers op dit gebied. Zo zorg je ervoor dat iedereen de juiste kennis in huis heeft en optimaal gebruik kan maken van de applicaties en tools.”

Benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek? Download dan het onderzoeksrapport.