Klaar voor Windows 8?

Waarom weer een nieuw besturingssysteem op de werkplek? Men is net gewend om te werken met Windows 7 en dan is Windows 8 al weer beschikbaar. Er zijn velen die zich het waarom hiervan afvragen.

Microsoft lanceerde in oktober de nieuwe Windows versie 8. Windows 8 is de laatste versie van Microsoft Windows, een reeks van besturingssystemen ontwikkeld door Microsoft. Windows 8 is echter niet alleen de opvolger van Windows 7, maar is het eerste operating systeem voor het gebruik op zowel desktops, laptops, telefoons en tablets! De adoptie van het nieuwe besturingssysteem Microsoft Windows 8 zal met name in de zakelijke markt veel sneller verlopen dan in het verleden bij voorgangers het geval was.

Een vlucht naar Windows 8

De markt wordt momenteel overspoeld met Windows 8 devices. Of het nu laptops zijn, thuis PC’s of smart phones, het nieuwe OS wint steeds meer aan terrein. Daarnaast doet ook het cross-over device zijn intrede; een tablet met afneembaar toetsenbord. Volgens de User Based Computing visie van De Ictivity Groep, waarin de eindgebruiker centraal staat, krijgt ook de ICT afdeling van een organisatie hier nu- of op zeer korte termijn mee te maken. Deze eindgebruiker, of beter gezegd “Interne ICT Consument”, zal gefaciliteerd dienen te worden in zijn vragen en wensen, vooral wanneer er een BYOD beleid geldt. Hoewel veel organisaties nog aan de vooravond staan van een migratie van Windows XP naar Windows 7, zal de acceptatie van Windows 8 door eerdergenoemde ontwikkeling een vlucht gaan nemen. Door de integratie van verschillende toepassingen (contacten, foto’s, SkyDrive, LinkedIn, Facebook en Twitter), wordt bovendien de combinatie van privé en zakelijk voor de eindgebruiker meer en meer samengebracht door Windows 8.

Impact op eindgebruikers

De introductie van Windows 8 binnen een bedrijfsorganisatie is een flinke stap. Blijven alle bedrijfsapplicaties nog juist werken op het nieuwe besturingssysteem, worden ze gesupport door de software leverancier? Maar ook voor de gebruiker betekent het een nieuwe manier van werken aangezien de gebruikersinterface drastisch veranderd is ten opzichte van de voorgaande Windows versies.

Een training is daarbij zeker op zijn plaats. De meeste gebruikers binnen organisaties hebben namelijk al jarenlange ervaring met Windows. Uit te voeren handelingen zijn routine geworden tijdens het werken met computers. Windows 8 beschikt over een geheel nieuwe gebruikersinterface, Modern UI (codenaam Metro). Deze interface wordt onder andere ook toegepast op de Windows Phone, Xbox en in combinatie met het nieuwe Office 2013. De nieuwe interface is ontworpen om beter geschikt te zijn voor touchscreen PC’s, maar ook om goed te werken met de traditionele muis en toetsenbord. Het eerste dat bij Windows 8 opvalt bij het startscherm zijn de tegels (tiles). Elke tegel vertegenwoordigt een applicatie, danwel informatie. Dat kan een statische app(licatie) zijn zoals Word, Excel of PowerPoint, maar ook dynamische informatie, zoals valutakoersen, e-mail of het weerbericht. Nieuwe berichten verschijnen direct op de tegel.

Meerdere devices

De meeste gebruikers werken tegenwoordig met meerdere devices / apparaten, zoals een laptop, telefoon (smartphone) en een tablet. Hoe mooi is het dat Windows 8 het mogelijk maakt om persoonlijke instellingen over te laten gaan van het ene apparaat naar het andere? Zelfs met een vergelijkbare “look-and-feel”! Of een gebruiker nu inlogt op een tablet, smartphone of desktop, steeds wordt de eigen werkomgeving geladen. Dat betekent dat – afhankelijk van de instellingen – op elk apparaat dezelfde apps, bestanden en gebruikersinstellingen komen. Dit allemaal met een prachtige integratie van accounts bij social media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook.

Om al dit moois goed te kunnen managen komen ook third-party producten om de hoek kijken. Er wordt door diverse leveranciers hard gewerkt om deze voor te bereiden op Windows 8. Workspace Management producten zoals die van RES Software zijn naar verwachting begin dit jaar volledig compatible. Ook oplossingen als Microsoft SCCM 2012 kunnen op korte termijn prima overweg met het nieuwe besturingssysteem.

Apps

Windows 8 is “app-gebaseerd”. Dat wil zeggen dat applicaties meer en meer op een vergelijkbare manier geïnstalleerd en benaderd kunnen worden op een gebruiksvriendelijke manier zoals we dat nu al kennen van de diverse tablets. Er zijn reeds vele apps beschikbaar in de Windows Store en er komen er dagelijks meer bij. De activiteit op het gebied van development is enorm toegenomen sinds de lancering van Windows 8.

Deze nieuwe manier van werken met “app stores” binnen een Windows gebaseerde omgeving zorgt voor een optimale gebruikerservaring. Dit past perfect binnen de UBC (User Based Computing) visie van Ictivity waarin de Interne ICT Consument centraal staat en waarbij gebruiksgemak, transparantie, het “overal kunnen werken” en snelheid belangrijke kenmerken zijn.

Windows 8 en VDI

Organisaties die een herziening van hun werkplekconcept overwegen, maken nu en in de toekomst vaak een overstap van client-server gebaseerde omgevingen naar een Virtual Desktop Infrastructure (VDI). Ook hierbij biedt Windows 8 voordelen ten opzichte van haar voorgangers, want het is beter te integreren binnen een VDI omgeving. Windows 8 herkent bijvoorbeeld dat het binnen een virtuele machine actief is. Daardoor worden automatisch bepaalde instellingen doorgevoerd, die ervoor zorgen dat het beter functioneert en geen onnodige services worden gestart.

Conclusie

Er zijn zeer interessante voordelen te behalen bij een introductie van Windows 8 binnen organisaties in de zakelijke markt. De Interne ICT Consument binnen de zakelijke markt kan profiteren van de aantrekkelijke eigenschappen van het nieuwe besturingssysteem, met name bij een BYOD beleid. Het maakt voor een eindgebruiker niet meer uit wat voor een device hij (mee)neemt, zijn eigen werkomgeving met identieke look-and-feel wordt geladen. Een goed doordacht opleidingsplan voor eindgebruikers, waarin optioneel ook de nieuwe Microsoft Office versie meegenomen wordt, is daarbij raadzaam.

Het is belangrijk voor organisaties dat hun applicaties leveranciers en third-party producten snel aanhaken op de ontwikkelingen van Microsoft Windows 8. Dan kan de overstap gedaan worden en kunnen de gebruikers optimaal profiteren van dezelfde enduser experience op zowel desktops, laptops, telefoons en tablets. De eindgebruiker is er klaar voor!

Kort samengevat:

  • Er bestaat een vlucht naar Windows 8 vanuit de (consumenten)markt / fabrikanten / tablets;
  • Eenduidige interface over alle hardware platformen heen;
  • Geoptimaliseerd als touch-OS;
  • Training is raadzaam vanwege de nieuwe Metro interface;
  • Er bestaat een functionele splitsing van mobiele gebruikers en vaste gebruikers (VDI);
  • Altijd een virusscanner aanwezig;
  • Efficiënter gebruik batterij van bijvoorbeeld laptops;
  • Een optimale gebruikerservaring en snelle opstart!

Kennis en ervaring

De consultants en adviseurs van Ictivity hebben ruime ervaring met Microsoft Windows 8 vraagstukken. Zij zijn dan ook de aangewezen personen om hierover te sparren. Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op: telefoon: 088 – 428 48 48 mail: info@ictivity.nl

Auteur: Barry Schrijvers (barry.schrijvers@ictivity.nl)