Nationale IT-test

Ictivity lanceert vandaag de Nationale IT-test. De eerste editie van de test staat volledig in het teken van cybersecurity. Met dit initiatief maken we inzichtelijk wat Nederlanders weten over hun online identiteit en veiligheid. De test heeft daarnaast als doel de bewustwording onder gebruikers te vergroten. In de test komen thema’s aan bod als cybercriminaliteit, kwaadaardige software, beveiligde netwerken en bestanden, identiteit en wachtwoord en privacy en cookies.

Cybersecurityscore
De test richt zich op Nederlanders die online actief zijn, of dit nu meerdere keren per dag is of een paar keer per week. Door vragen in te vullen, wordt de kennis over onderwerpen als phishing, ransomware, virussen en malware getoetst. Ook worden er vragen gesteld over motieven van cybercriminelen en het beveiligen van computers en mobiele apparaten. Na het afronden van de test krijgt de deelnemer een uitslag in de vorm van een score die aangeeft hoe het gesteld is met de kennis op het gebied van cybersecurity. Op de website van de Nationale IT-test zijn ook tips en adviezen te vinden om de digitale weerbaarheid te verbeteren.

Wilbert van Beek, algemeen directeur bij Ictivity: “Nederlanders zijn vaker online en ook vanaf steeds jongere leeftijd. Tegelijkertijd neemt cybercrime alsmaar toe en passen cybercriminelen steeds weer nieuwe technieken toe. Als IT-serviceverlener weten we dat de mens zelf een grote rol speelt in online veiligheid. Door de juiste kennis en het treffen van maatregelen, kan iemand de kans enorm verkleinen om slachtoffer te worden van cybercrime. We zien echter dat IT-kennis, ook op het gebied van cybersecurity, vaak nog te wensen over laat. Als je van huis gaat dan doe je de deur op slot en leg je kostbare bezittingen uit het zicht, omdat dit de kans op inbraken verkleint. Online werkt het precies zo. Met de Nationale IT-test willen we kennis en bewustwording op het vlak van cybersecurity vergroten, zodat iedereen verantwoord en veilig met zijn of haar digitale identiteit en veiligheid omgaat. We gaan de resultaten van het onderzoek ook proactief delen, waarbij we deze voorzien van tips. Zo kunnen organisaties de digivaardigheid van hun medewerkers naar een volgend niveau tillen en daarmee de digiveiligheid binnen de organisatie vergroten.”

Doe de Nationale IT-test hier.