Wereldwijd adoptie- en trainingsprogramma voor soepele overgang in coronatijd

Internationale rederij Vroon heeft voor IT-dienstverlener Ictivity gekozen voor de migratie van alle bedrijfsapplicaties naar de cloud. Innovatief is de implementatie van Windows Virtual Desktop, de nieuwe virtuele werkplekoplossing van Microsoft op basis van Desktop-as-a-Service (DaaS). De implementatie van Windows Virtual Desktop stelt Vroon in staat om snel op- en af te schalen in alle landen waar het bedrijf actief is. Ook voor de medewerkers biedt de oplossing voordelen in de vorm van een veilige externe werkplek met snelle toegang tot gevirtualiseerde applicaties.

Schaalbaar cloudplatform
De implementatie van Windows Virtual Desktop vormt een belangrijke component binnen de bredere cloudmigratie. Dankzij deze migratie beschikt de rederij nu over een schaalbaar, gestandaardiseerd en effectief IT-platform in de cloud, voor een betere gebruikerservaring voor de medewerkers. Daarmee heeft Vroon op gebied van IT grote stappen gemaakt om de uitrol van de toekomststrategie te ondersteunen. Daarbij wordt de eigen, bestaande vloot de komende jaren verder uitgebreid met schepen die niet in eigendom, maar wel in beheer zijn van het bedrijf (third party management).

Migratie naar Azure en adoptie van moderne werkplek
De door Vroon en Ictivity gerealiseerde cloudoplossing omvat – naast de implementatie van Windows Virtual Desktop – onder meer de migratie van alle bedrijfsapplicaties naar Microsoft Azure (inclusief managed services voor de hele Azure-omgeving) en de ingebruikname van een nieuwe, moderne IT-werkplek (Omnia) en Office 365. Na afronding van de technische implementatie volgde de adoptie- en trainingsfase. Belangrijke elementen daarbinnen waren online (mini-)trainingen, de inzet van een e-Coach, gebruik van het KennisHub-leerportaal en de benoeming van 17 ambassadeurs.

Basis voor digitale vooruitgang
Volgens Group ICT Manager Rob Frenks kan Vroon nu weer jaren mee: “Deze volwaardige, moderne cloud-werkplek biedt onze medewerkers veel gemak en vrijheid. Dankzij deze oplossing en de onderliggende infrastructuur is de basis op orde voor verdere digitale vooruitgang van ons bedrijf.” De uitbraak van corona zorgde volgens Frenks voor een intense start van het project. “Door de omstandigheden hebben we elkaar uiteindelijk niet of nauwelijks live gezien. Desalniettemin zijn we er, vanuit een hecht partnership, in geslaagd om dit project tot een goed einde te brengen.”

Martijn Verhoeven, projectmanager bij Ictivity: “Door goed samen te werken – via een gezamenlijke projectsite op Microsoft Teams, wekelijkse Teams-meetings en door alle acties bij te houden in Planner – hebben we in uitdagende omstandigheden gezorgd voor een mooi eindresultaat.”

Meer over Project Velum lees je uitgebreid in de Case: ‘Cloudmigratie in coronatijd: hoe Vroon zijn gebruikers meenam‘.