"Het sociale aspect – samenwerken en elkaar fysiek ontmoeten – is een noodzakelijke eerste levensbehoefte onder de Ictivianen."

Ongeveer een jaar geleden is Ictivity verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor in Eindhoven met een prachtige moderne inrichting. Het pand is sfeervol ingericht, er is goede koffie, ruime parkeergelegenheid én last but not least: genoeg plaats voor ontspanning met onder andere dartborden en game-consoles. Eigenlijk past het woord ‘kantoor’ dus niet helemaal meer bij deze nieuwe locatie. Het is een moderne, flexibele ontmoetingsplek geworden. Hoewel we erg trots zijn op ons nieuwe onderkomen, was het best vreemd om deze nieuwe, hippe locatie te betrekken midden in een pandemie. Ons pand bleef namelijk akelig leeg in de eerste maanden.

Impact van thuiswerken is groot
Sinds we te maken hebben met Covid-19, is werken voor heel veel mensen compleet veranderd. Ook voor ons Ictivianen werd remote werken opeens de norm. In de regel hebben ICT-ers weinig moeite met techniek. Remote werken werd dan ook vrij geruisloos geadopteerd. Maar dat betekent niet dat thuiswerken geen grote impact had op onze medewerkers. Het sociale aspect – samenwerken en elkaar fysiek ontmoeten – is een noodzakelijke eerste levensbehoefte onder de Ictivianen. Het plots volledig thuiswerken had dan ook wel degelijk gevolgen voor zaken als de teamcohesie en betrokkenheid van medewerkers.

Kantoor heeft sociale functie
Het kantoor heeft een sociale functie. Dat heeft de coronapandemie pijnlijk duidelijk gemaakt. Een snelle blik op iemands lichaamshouding of een kort gesprek met een bak koffie levert zoveel meer op dan al die vooraf geplande Teams- of Zoom meetings. Ook het samen optrekken in creatieve brainstormsessies of een persoonlijk gesprek over je carrière en ambities werkt simpelweg het beste als je fysiek met elkaar in dezelfde ruimte bent.

Bij Ictivity hechten we hier veel waarde aan. Om fysieke ontmoetingen op een veilige manier te faciliteren, hebben we al vrij snel de Anderhalve meter App ontwikkeld voor bij ons op kantoor. Hiermee hielden we de bezetting op de werkvloer inzichtelijk en beheersbaar, maar waren we tegelijkertijd in staat om Ictivianen in een vroeg stadium toch weer een plek te bieden waar ze fysiek met elkaar kunnen samenwerken.

De juiste balans
Als organisatie zien we dat de combinatie van thuis en op kantoor werken voorlopig niet meer gaat verdwijnen. Het is de vraag waar je als werkgever en management de komende tijd op inzet. Met ons nieuwe pand creëren we in ieder geval een veilige plek die ontzettend uitnodigt om naar ‘de zaak’ te komen. Bovendien komt de sociale functie van kantoor uitstekend tot zijn recht in ons nieuwe onderkomen. Medewerkers zijn zelfs zo enthousiast, dat we ze eerder moeten afremmen dan motiveren om ernaar toe te komen. Daarmee lost het dilemma over de juiste balans tussen remote en op kantoor werken zich in het geval van Ictivity vanzelf op.

Door: Reno van der Looij, Salesmanager bij Ictivity