“Waarom veranderen? Zo hebben we het toch altijd gedaan?”, gaat in de huidige economie niet meer op. Er zijn constant nieuwe ontwikkelingen waardoor je constant moet bijsturen.

Veranderende economie in veranderende tijden
“Waarom veranderen? Zo hebben we het toch altijd gedaan?”, gaat in de huidige economie niet meer op. Er zijn constant nieuwe ontwikkelingen, nog los van alle gedwongen maatregelen door Corona, waardoor je constant moet bijsturen. Dat vraagt niet alleen om een nieuwe manier van leidinggeven, het vraagt van alle medewerkers om ander gedrag en een flexibele houding. Medewerkers willen leren om beter te worden in hun baan, maar denken niet direct aan hun persoonlijke vaardigheden. Juist nu is kritisch zijn op elkaars plannen, openstaan voor feedback en effectief communiceren enorm belangrijk. Competenties die niet alleen nodig zijn om de concurrentiestrijd aan te gaan, of om effectief thuis te kunnen werken. Maar juist om samen alle verandering het hoofd te kunnen bieden.

Aantrekken en behoud van personeel 
Trainingen op het gebied van persoonlijke vaardigheden kunnen het verschil maken in de zoektocht naar nieuw talent. Nieuwkomers op de arbeidsmarkt voelen zich aangetrokken tot werkgevers met opleidingsmogelijkheden, zodat ze zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. Door te investeren in trainingen en opleidingen, ook op het gebied van persoonlijke competenties, ben je dus een aantrekkelijke werkgever.

Investeer in de inzetbaarheid van personeel, juist om ze binnen de organisatie te houden. Hoewel soft skills belangrijk zijn voor duurbare inzetbaarheid, werkt slechts een derde van de werknemers aan de ontwikkeling ervan. Het klinkt misschien wat vreemd, zorgen dat je personeel breder inzetbaar wordt. “Leidt dat niet tot personeel dat juist opzoek gaat naar een andere (betere) functie bij een andere werkgever?” Nee, juist door te investeren in ontwikkeling, zorg je er voor dat zij flexibel en wendbaar blijven. Hierdoor zorg je er niet alleen voor dat personeel optimaal kan blijven werken, ze waarderen je ook meer.

Persoonlijke ontwikkeling neem je mee naar huis
Ze zeggen wel eens, “Je moet je werk niet mee naar huis nemen.” De tegenstrijdigheid van die uitspraak is in deze tijd natuurlijk gigantisch. Maar er is ook iets positiefs over te zeggen. Want, stel dat een werknemer vanuit de organisatie de mogelijkheid heeft gekregen om te werken aan de soft skill ‘Beter communiceren’, dan stopt die skill niet bij de voordeur van je bedrijfspand. Beter communiceren komt in het privéleven goed van pas.

Kortom, investeren in soft skills geeft medewerkers handvatten om beter naar elkaar te leren luisteren, elkaar te helpen of waardering te leren geven. Skills die voor veel mensen onmisbaar in hun werk zijn en bijdragen aan een prettigere werksfeer en cultuur.

De KennisHub biedt een breed aanbod aan nieuwe trainingen gericht op persoonlijke vaardigheden in de themagebieden commerciële vaardigheden, kritisch denken, communicatieve vaardigheden, marketing, creativiteit, persoonlijke effectiviteit, digitale vaardigheden, slim werken, HR veiligheid, inspirerend leiderschap en vitaliteit.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op!

Tom Reiners
e-learning developer – trainer