Met de start van een nieuw jaar is het traditiegetrouw weer tijd om vooruit te kijken en goede voornemens te maken. Ook op zakelijk gebied wordt er volop nagedacht over doelen voor het komende jaar. Meer tijd besteden aan zelfontwikkeling bijvoorbeeld, je vitaliteit op orde hebben of je productiviteit dit jaar een boost geven. Mocht laatstgenoemde tot jouw rijtje doelen voor 2023 behoren, dan heb ik goed nieuws. Recente nieuwsberichten van Microsoft laten namelijk zien dat er komend jaar nieuwe functionaliteit uitgerold gaat worden, waarmee jij nog efficiënter met de samenwerkingstools binnen Microsoft 365 werkt. In deze blog zet ik de vijf belangrijkste veranderingen van Microsoft 365 voor 2023 op een rij.

  1. Hybride werken met Microsoft Places

Microsoft heeft de visie om de cloud te omarmen met Microsoft 365 als productiviteitscloud. Hier hoort een werkplek bij die ondersteuning biedt aan de nieuwe manier van werken: de gebruiker centraal zetten die werkt waar hij/zij wil. Of dat nu op kantoor is, thuis of onderweg. We verwachten dan ook dat de vernieuwingen en verbeteringen van Microsoft 365 – ook komend jaar – als eerste beschikbaar zijn via online apps, zoals Word Online en Teams, en daarna via de applicaties. Een voorbeeld hiervan is Microsoft Places dat dit jaar het licht gaat zien. Een nieuwe app die hybride werken ondersteunt. Hierin coördineer je gemakkelijk van waaruit je werkt, heb je inzicht in wie op welke locatie aan het werk is en in welke vergaderruimte of werkplek.

  1. Nieuwe functionaliteit in Microsoft Teams Premium

Als je Teams het afgelopen jaar veelvuldig hebt gebruikt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat de applicatie is uitgebreid met nieuwe features, zoals chatberichten uitgesteld verzenden en de presentatormodus. Ook voor dit jaar staan er kleine veranderingen op de roadmap, waaronder de mogelijkheid om met ‘@iedereen’ alle deelnemers in de chat een melding te geven.

De grootste verandering voor 2023 is echter de uitrol van Teams Premium. Hierin plan je vergaderingen op basis van templates (zoals een brainstormsessie, klantcall of overleg met collega’s), voeg je meer eigen bedrijfsbranding toe aan de Teams-omgeving, ontvang je samenvattingen van vergaderingen die Artificial Intelligence automatisch voor je genereert, en is er live-ondertiteling mogelijk voor internationale gebruikers. Kleine kanttekening: het is nog onduidelijk op welke manier Teams Premium in de huidige licentiestructuur past.

  1. Doorontwikkeling van Microsoft Viva

Je hebt ze het afgelopen jaar waarschijnlijk al gezien in je mailbox: e-mails vanuit Microsoft Viva die je in een dagelijkse briefing vertellen wat je toezeggingen zijn, waar je focustijd zit in je agenda en hoeveel uur stiltetijd je per week hebt. Microsoft heeft het afgelopen jaar flink ingezet op Viva. Maar wat Viva precies is en wat je ermee kunt, was nog niet echt duidelijk voor de gebruikers. Komend jaar zet Microsoft nog meer in op digitaal welzijn door Viva verder te ontwikkelen, onder andere over de verschillende Microsoft 365-platformen. Verdiep je er dus eens in en doe er vooral je voordeel mee. Het zijn namelijk geen random e-mails, maar ze kunnen daadwerkelijk helpen om prettiger én efficiënter te werken.

  1. Van Office 365 naar Microsoft 365

De Office 365-app wordt omgedoopt tot de Microsoft 365-app, inclusief nieuw logo. In de vernieuwde applicatie kom je binnen via een centraal startscherm van waaruit je documenten, afspraken en andere functies uit alle Office-producten kunt openen en inzien. Dit wordt aangevuld met informatie vanuit Microsoft Viva, zoals welke documenten mogelijk relevant zijn bij een taak.

Binnen de losse applicaties in de app komen ook veranderingen. Bijvoorbeeld het kunnen reageren met een emoji op een e-mailbericht in Outlook in het kader van minder e-mailen, en likes geven op opmerkingen in Word Online. Hybride samenwerken wordt bovendien beter ondersteund door middel van vernieuwingen in applicaties als Microsoft Loop en Microsoft Whiteboard.

  1. Betere informatiebeveiliging via Microsoft Purview

Security is in veel organisaties een heet hangijzer. Hoe voorkomen we dat onze data in verkeerde handen valt? Als gebruiker heb je daarin een cruciale rol. Microsoft Purview, het beveiligingsproduct van Microsoft waarin je opslaglocaties of documenten een vertrouwelijkheidslabel geeft, helpt hierbij. Mag een bepaald document wel of niet gedeeld worden met externen? Hoe lang mag het bewaard blijven? Dit soort labels voeg je met deze applicatie toe.

Als jouw organisatie al met Purview werkt, kan het dit jaar verplicht worden om aan elk document dat je opslaat een vertrouwelijkheidslabel toe te kennen. Ook kan er op basis van de inhoud van het document automatisch een label wordt toegekend. Hiermee waarborg je gemakkelijker dat informatie op de juiste en wettige wijze bewaard en gedeeld wordt. Voor gemeenten is dit bijvoorbeeld heel waardevol, in het kader van de wet Open Overheid.

Volop kansen
Uiteraard is dit slechts een selectie van de veranderingen van Microsoft die we dit jaar zullen gaan zien. Misschien zijn ze voor jou niet allemaal even relevant, of blijken er straks andere licenties aan verbonden te zitten. Desalniettemin is het duidelijk dat er continu ontwikkeld wordt. Komend jaar gaat je weer volop kansen geven om meer uit je werkomgeving te halen en de productiviteit een boost te geven. Genoeg mogelijkheden dus om volop in te zetten op het behalen van je zakelijke goede voornemens.

Wil je meer weten over wat wij komend jaar verwachten in Microsoft 365? Of hoe je met deze veranderingen de productiviteit in jouw organisatie versterkt? We bespreken het graag met je.