Teams krijgt deze Microsoft Ignite weinig nieuwe grote aankondigingen. In september werd er al veel functionaliteit uitgerold om te voldoen aan de groeiende vraag. Al deze nieuwe features krijgen nu een verdiepingsslag met meer opties en gericht op een nog prettigere gebruikerservaring.  Stuk voor stuk zijn het prima toevoegingen, maar weinig vernieuwend. De focus ligt voornamelijk op het verbeteren van de vergaderbeleving en de presentatiebeleving. Wel zijn er een aantal goede verbeteringen aangekondigd voor de security in Teams.

Powerpoint Live
Voortaan toont Teams tijdens een presentatie de Powerpoint slides, maar ook een timer en de notities in de interface van Teams. Hierdoor kan de presentator gebruik maken van alle toevoegingen die gedaan zijn in de presentatie en gaan deze niet verloren door het wegvallen van de Teams-interface achter de presentatie.

View modes
Nieuw aangekondigd is de presenter mode, waarbij de spreker voor zijn eigen presentatie wordt geprojecteerd. Dit stelt toeschouwers in staat om lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van de spreker te zien terwijl ze de presentatie bekijken.

Dynamic view is een nieuwe view modus in Teams waarin je de weergave geheel kan aanpassen op je eigen voorkeuren. Bijvoorbeeld door inhoud en een specifieke deelnemer naast elkaar weer te geven.   Een andere mooie toevoeging vind ik de gallery at the top-functionaliteit. Hierbij worden alle aanwezigen in de meeting bovenin het scherm gepresenteerd zodat de ogen van de spreker natuurlijker gericht zijn op de camera bovenin het scherm. Dit verbetert de ervaring tussen mensen, omdat het lijkt alsof er direct en natuurlijk oogcontact ontstaat.

Webinars 
Met Teams kun je voortaan eenvoudig interactieve webinars organiseren voor geïnteresseerden binnen en buiten je organisatie met maximaal 1000 deelnemers. Ook kan er een view-only broadcast (uitzending) gekeken worden door 20.000 aanwezigen.

Daarnaast wordt Dynamics 365 (het CRM van het Microsoft Platform) geïntegreerd in de webinar functionaliteit, zodat mogelijke opvolging voor marketing doeleinden direct vanuit het webinar kan worden opgezet. Deze webinars krijgen tevens ook een verbeterde analysetool waarbij de deelnemers en hun waardering van de content geanalyseerd kan worden.

Microsoft Teams Connect 
Een mooie nieuwe toevoeging zijn Shared channels, waarbij je een teamskanaal kunt delen buiten je organisatie, terwijl je toch alle andere data binnen je organisatie beschermd houdt.

Teams Security 
End-to-End Encryption wordt beschikbaar voor Teams meetings en is nu direct beschikbaar voor de audio en video calls in een-op-een gesprekken. Dat wordt later dit jaar uitgebreid naar gesprekken en documenten delen binnen het gehele team. Ook komt er een striktere invite-only beschikbaar, zodat je beter grip krijgt op wie de meeting binnenkomt. Het doorsturen van uitnodigingen en anonieme toegang kan dan uitgeschakeld worden. In grotere meetings komen betere controlemogelijkheden waarmee bepaald kan worden wie opnames mogen maken en de mogelijkheid om het muten (dempen) centraal te bedienen. Daarnaast wordt de Teams inhoud ook beschikbaar in eDiscovery, DLP en Legal Hold. Hiermee zal de data veel beter beschermd kunnen worden en worden zaken als sensitivity labels (ook automatic labeling) volledig binnen Teams ondersteund.

Om encryptie van de data beter te controleren wordt ‘Bring your own key ‘ (Customer Key) binnenkort ondersteund in Teams. Met die techniek houd de klant de sleutels tot de encryptie zelf in de hand en kan Microsoft op geen enkele manier meer bij de inhoud van de versleutelde data. Als laatste, maar zeker niet de minste veiligheidsvoorziening zal in Q2 Microsoft Multi-Geo beschikbaar komen in Teams. Daarmee kan er per team, of zelfs per gebruiker, ingesteld worden waar ter wereld de data opgeslagen wordt. Dat is een zeer welkome (en noodzakelijke) functie om te kunnen voldoen aan GDPR wetgeving.

Robbert Robben
Trainer