Gratis wifi op het vliegveld, in de trein of in openbare gebouwen is ontzettend handig. Maar wist je dat de beveiliging van deze netwerken vaak te wensen over laat? Hier wordt door de betreffende aanbieders vaak weinig aandacht aan besteed. Zo staat de deur van jouw laptop of telefoon wagenwijd open voor kwaadwillenden. Dit maakt je online kwetsbaar. Hackers kunnen via deze openbare netwerken persoonlijke gegevens in handen krijgen. Het veiligst is om te surfen via je databundel of via een beveiligd netwerk. Maar als je toch het risico op ‘haaien’ wilt nemen door openbaar te surfen, hou dan rekening met onderstaande tips.

Maak geen automatische verbinding
Om bewust te zijn en te blijven van het gebruik van openbare wifinetwerken, is het verstandig om niet automatisch met openbare netwerken te verbinden. Dit is een instelling op je smartphone of laptop die meestal al uit staat. Controleer dit daarom eens. Door continu handmatig te moeten verbinden met openbare wifinetwerken, blijf je scherp op mogelijke gevaren. Zo controleer je bijvoorbeeld sneller of de naam van het netwerk overeenkomt met de aanbieder en je met een legitiem netwerk te maken hebt.

Zorg voor een veilige VPN-verbinding
De afkorting VPN staat voor virtueel privé-netwerk en zorgt ervoor – zoals de naam al zegt – dat jouw verbinding met een netwerk versleuteld wordt, waardoor je anoniem kunt surfen. Jouw identiteit wordt verborgen voor de buitenwereld. Hierdoor is het voor hackers veel lastiger om gegevens buit te maken. Wel zo veilig dus als je aan de slag gaat op een slecht beveiligd, openbaar wifinetwerk.

Zet een firewall aan
Een firewall is een barrière tussen jouw telefoon of laptop en het netwerk dat je wilt gebruiken. Zie het als een virtuele muur. Deze muur bepaalt op basis van een aantal eisen, welk verkeer wel en niet op je apparaat mag komen en dus betrouwbaar is. Voor je telefoon en laptop zijn er verschillende (gratis) apps te downloaden die een firewall bevatten en jouw apparaat beschermen als je gebruikmaakt van een openbaar wifinetwerk.

Gebruik antivirussoftware
Nu horen we je denken, als ik al VPN en een firewall heb, is het dan nodig om óók nog antivirussoftware op mijn apparaat te installeren? Ja, zeker. Het is juist de combinatie van deze drie die ervoor zorgt dat je zo veilig mogelijk gebruik kan maken van openbare netwerken. Voor je laptop is het überhaupt aan te raden om antivirussoftware te installeren. Meer weten over antivirussoftware? Lees dan deze blog.

Bescherm je wachtwoorden
Door te browsen op een onbeveiligd netwerk, is het extra belangrijk dat je niet één wachtwoord gebruikt voor al je accounts. Het risico op het stelen van gegevens is immers hoger en dan heb je kans dat iemand met het achterhalen van jouw Facebookwachtwoord, ook in je Gmail, Twitter en ING-app kan. Zorg dus voor sterke wachtwoorden die per account verschillen. Gebruik daarnaast multifactorauthenticatie. Hier lees je precies hoe dit werkt.

Log uit als je klaar bent
Tot slot is het belangrijk om uit te loggen van het netwerk als je er geen gebruik meer van maakt. Zeker als je nog wel in het bereik van het netwerk zit, bijvoorbeeld in de trein. Zo voorkom je dat jouw apparaat onnodig lang kwetsbaar blijft. En vergeet het netwerk ook niet te ‘vergeten’ op je apparaat, anders verbindt jouw apparaat automatisch opnieuw met dit netwerk zodra je weer in het bereik bent. En dat is precies wat je niet wil.

Wees voorzichtig met het gebruik van openbare wifinetwerken. Zorg er altijd voor dat als je ze gebruikt, je bewust omgaat met de acties en handelingen die je erop uitvoert. Laat gevoelige activiteiten, zoals je bankzaken, altijd achterwege op zo’n netwerk. Dit kun je beter op een goed beveiligd netwerk doen.

Button de Nationale IT test tips