Om cybersecurity is tegenwoordig veel te doen. Hoe goed ben jij op de hoogte? Onze IT-test gaf je wellicht al indicaties van hoe het ervoor staat met jouw securitykennis. Van sommige dingen ben je misschien goed op de hoogte; van andere minder. Computervirussen is misschien zo’n onderwerp waar je wat minder over weet. Je hoort er geregeld over, maar wat houdt het eigenlijk in? Hoe weet je of jouw apparaat een virus te pakken heeft? En wat doe je ertegen? Je leest het hieronder.

Wat is een computervirus?
Een computervirus is een voorbeeld van wat we malware noemen, oftewel schadelijke software. Het is met recht de meest bekende vorm van malware, naast andere vormen zoals spyware en ransomware. Zodra een computervirus onbewust door een gebruiker wordt opgestart, verspreidt het zich in al je computerprogramma’s door kopieën van zichzelf te versturen. Net als een lichamelijk virus dus. Eenmaal op je computer kan het grote gevolgen hebben: van het aantasten van computerfuncties tot het vernietigen of beschadigen van opgeslagen bestanden. Reden genoeg dus om te voorkomen dat je een virus oploopt.

Hoe krijg je een virus?
Een computervirus kun je op verschillende manieren oplopen. E-mailberichten zijn één van de meest voorkomende verspreiders. Virussen zitten verstopt in de bijlage of in de HTML-code van het bericht. Door de bijlage te openen of afbeeldingen te downloaden, is het raak. Maar ook WhatsAppberichten en gedeelde bestanden via bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox kunnen verspreiders zijn. Een virus kun je dus te pakken krijgen zonder dat je het in de gaten hebt. Daarom is een goede anti-virusbescherming erg belangrijk.

Heb ik een virus?
Als je weet waar je op moet letten, kun je een computervirus detecteren. De volgende symptomen kunnen duiden op een besmetting met een computervirus:

  • Jouw apparaat loopt herhaaldelijk vast en/of crasht
  • Programma’s of browsen op het internet worden opeens trager
  • De startpagina in de browser is anders en je ziet onbekende werkbalken
  • Er verschijnen onbekende advertenties, pop-ups of bestanden in beeld
  • Nieuwe venters verschijnen en verdwijnen ook weer direct
  • Er zijn berichten of e-mails verstuurd vanuit jouw account die niet van jouw hand zijn

Deze symptomen kunnen een indicatie zijn van een computervirus. Toch geldt bij deze symptomen helaas dat het niet altijd hoeft te duiden op een computervirus. Er kan ook sprake zijn van een ander onderliggend probleem.

Wat doe ik eraan?
Bescherming tegen computervirussen begint voornamelijk bij jezelf. Wees alert bij het openen van (e-mail)berichten. Zeker als het gaat om bijlages, hyperlinks of afbeeldingen. Maar met alleen alertheid ben je er niet. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom kun je niet zonder een goede beveiligingsoplossing in de vorm van een antivirusscanner. Er zijn tegenwoordig verschillende antivirusprogramma’s – zowel betaalde als gratis versies – die je apparaat op de achtergrond scannen én beschermen tegen computervirussen of andere soorten malware. Welk antivirusprogramma je ook uitkiest, zorg ervoor dat je er überhaupt een hebt. Dan geef je computervirussen geen kans.

Meer weten over het waarborgen van je online veiligheid? Lees dan hier verder.

Button de Nationale IT test tips