Welke keuze je ook maakt, het is altijd belangrijk om duidelijkheid te hebben over wie wat doet en waar de verantwoordelijkheid ligt over de diensten die worden ingekocht.

Feitelijk is de kop boven deze blog geen eerlijke vraag, want er bestaat geen eenduidige definitie van ‘cloudsourcing’. Het is een term met een knipoog die aangeeft dat cloud computing en outsourcing erg veel met elkaar gemeen hebben en elkaar kunnen versterken. Het zijn allebei manieren om diensten te betrekken van een andere partij zodat jij je kunt richten op de dingen die voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Er zijn ook verschillen. En juist daarin schuilt de kracht van cloud computing.

Regieorganisatie nodig voor zowel cloud computing als outsourcing
Succesvolle organisaties doen niet alles zelf. Ze focussen op hun kerncompetenties en besteden de activiteiten waar ze minder goed in zijn uit aan een toeleverancier. IT is vaak zo’n activiteit die wordt uitbesteed. Organisaties zien dat anderen er beter in zijn en zijn zelf ook niet in staat om de juiste competenties aan boord te halen. Kostenbesparing is een andere reden om (een deel van) de IT buitenshuis te plaatsen. Vaak gaat het ook alleen om onderdelen van de IT-omgeving, zoals alleen de infrastructuur, de ontwikkelomgeving of kant-en-klare applicaties.

Outsourcing kan verschillende vormen aannemen. Je kunt een ICT-dienstverlener verantwoordelijk stellen voor je hele IT-landschap, je kunt ook zelf de regie voeren en onderdelen daarvan inkopen, bijvoorbeeld uit de cloud. Welke keuze je ook maakt, het is altijd belangrijk om duidelijkheid te hebben over wie wat doet en waar de verantwoordelijkheid ligt over de diensten die worden ingekocht. Ook moet er iemand zijn die in de gaten houdt dat wat er wordt geleverd ook voldoet aan de afspraken in de SLA. Met andere woorden: er is een regieorganisatie nodig om de sourcing in goede banen te leiden en om ervoor te zorgen dat de service management organisaties van de diverse partijen op elkaar aansluiten. Je wilt immers niet dat je medewerkers er last van hebben dat je verschillende onderdelen van je IT-landschap hebt uitbesteed aan verschillende partijen. Zij moeten gewoon één centrale ingang hebben voor al hun vragen.

Verschillen tussen outsourcing en cloud computing
Tot zover de overeenkomsten tussen uitbesteden aan een ICT-dienstverlener en het inkopen van onderdelen van het IT-landschap in de cloud. Maar er zijn ook verschillen. Bij outsourcing ben je gebonden aan lange termijn contracten en eenmalige investeringen. Terwijl clouddiensten per maand, dag of uur kunnen worden afgenomen. Ze staan klaar terwijl u wacht, waardoor het een veel flexibeler model is.

We zetten de verschillen op een rij:

Verschillen tussen outsourcing en cloud computing

Je hoeft niet persé te outsourcen om gebruik te maken van de voordelen die de cloud te bieden heeft. Maar wil je gebruik maken van de flexibiliteit en schaalbaarheid van de cloud én tegelijkertijd de technische kennis en beheer over laten aan een professional? Dan is een combinatie van outsourcing en cloud computing geschikt. Temeer omdat er een sterke regieorganisatie nodig is om de verschillende omgevingen op een goede manier aan elkaar te verbinden. In de praktijk zal er namelijk vrijwel altijd sprake zijn van een hybride omgeving omdat je nooit alles uit de cloud betrekt.

Wij geloven daarom in de kracht van de combinatie: cloudsourcing. Daarbij maak je gebruik van de flexibiliteit en schaalbaarheid van de cloud. En tegelijkertijd laat je de technische kennis en het beheer over aan een professional.

Hoe hou je grip op beide vormen van sourcing?
Zoals gezegd is een sterke regieorganisatie nodig om sourcing in goede banen te leiden. Een regieorganisatie die ervoor zorgt dat de (ITIL) beheerprocessen van de IT-dienstverleners op elkaar aansluiten. Meer weten over dit onderwerp? Download onze whitepaper ‘Grip op de hybride cloud: van IT Service Management naar Cloud Service Management’.

Interesse in wat Ictivity voor je kan betekenen bij het ontwerp of beheer van hybride omgevingen? Neem contact met ons op voor meer informatie.