Met AI-assistent Copilot belooft Microsoft jouw (werk)leven een stuk makkelijker en effectiever te maken.

Het jaar 2023 zou je met gemak het jaar van AI (kunstmatige intelligentie) kunnen noemen. Na de razendsnelle opkomst van ChatGPT begonnen alle techgiganten in hoog tempo AI-gebaseerde oplossingen te ontwikkelen en uit te rollen voor hun diensten.

Een van de bedrijven die flink heeft ingezet op AI is Microsoft met Copilot. Het was dan ook hét thema van de afgelopen twee Microsoft conferenties, Inspire en Ignite. Met AI-assistent Copilot belooft Microsoft jouw (werk)leven een stuk makkelijker en effectiever te maken.

In dit artikel maken we je wegwijs in alle aangeboden functies en wat Microsoft’s Copilot voor jou en jouw organisatie kan betekenen.

Wat is Copilot?

De term “copiloot” is geïnspireerd op de luchtvaart, waar een copiloot de piloot assisteert en ervoor zorgt dat het vliegtuig soepel functioneert. Op dezelfde manier werken digitale copiloten samen met gebruikers om hun digitale ervaringen te begeleiden en verbeteren. Copilot is dus een assistent, maar jij blijft de gezagvoerder.

Microsoft Copilot is van oorsprong een op een taalmodel (ChatGPT) gebaseerde chatbot. Of je nu bezig bent met het opstellen van documenten, het beantwoorden van e-mails, het analyseren van gegevens of het genereren van content, Copilot werkt naadloos samen met de tools die je waarschijnlijk nu al gebruikt, zoals Microsoft Office 365 en Windows.

Hoe is Copilot ontstaan?

Begin 2023 neemt Microsoft een belang van 49% in de organisatie OpenAi. OpenAI is een onderzoeksorganisatie die zich inzet voor het ontwikkelen en bevorderen van vriendelijke kunstmatige intelligentie. OpenAI heeft verschillende baanbrekende tools en modellen uitgebracht, zoals GPT-4, DALL-E en Codex, die op grote schaal worden gebruikt en vooruitstrevend zijn op het gebied van AI. Zij zijn dus de makers van de welbekende ChatGPT. Microsoft zag de potentie van AI en sprong hier slim en op tijd op in met de investering in OpenAI.

Wat hebben (jouw) medewerkers aan Copilot?

Microsoft heeft meer dan 10 verschillende Copilots aangekondigd, elk gericht op specifieke vakgebieden. Een paar opvallende Copilot-varianten zijn:

  • Microsoft Copilot in Microsoft Edge (Bing Chat Enterprise): hiermee kun je direct vanuit je browser antwoorden krijgen met de kracht van je eigen AI-assistent. Vergelijkbaar met ChatGPT.
  • Copilot voor Microsoft 365: je kunt met deze Copilot communiceren via een chatvenster of via spraakcommando’s en de assistent vragen om je te helpen met het maken van documenten, het lezen en samenvatten van e-mails, het maken van presentaties en nog veel meer.
  • Windows Copilot: met Windows Copilot kun je direct vanaf het bureaublad een chatvenster openen en Copilot vragen je te helpen met taken of informatie op te vragen, net zoals bij Bing Chat. Het verschil is dat het direct in het besturingssysteem is ingebouwd, dus het heeft toegang tot systeeminstellingen en documenten en het heeft de mogelijkheid om applicaties te openen en voor je te besturen. Je kunt met Windows Copilot communiceren via een chatvenster of via spraakcommando’s en hem vragen om je te helpen met het aanpassen, optimaliseren en beveiligen van je Windows-pc.
  • GitHub Copilot: een AI-assistent die je helpt met het programmeren van code. Het suggereert automatisch code voor je op basis van je commentaar, context en voorkeuren. Je kunt GitHub Copilot gebruiken in Visual Studio Code of in de GitHub Copilot webinterface.

Naast de bovenstaande voorbeelden van Copilots, zijn er ook AI-assistenten beschikbaar voor bijvoorbeeld het Power Platform (PowerApps, PowerAutomate en PowerBi), het securityplatform, Microsoft Azure, Sales en Dynamics.

Copilot in de praktijk

Copilot kan je veel voordelen opleveren in je dagelijkse (werk)leven, afhankelijk van het type dat je gebruikt en de taken die je wilt uitvoeren:

  • Volgens Microsoft zijn we 80 procent van onze tijd kwijt aan randzaken zoals het beantwoorden van e-mail. Copilot in Outlook kan e-mail samenvatten en reacties voorstellen. De AI-assistent kan binnenkort zelfs jouw eigen schrijfstijl nabootsen. Begin volgend jaar volgt namelijk de nieuwe optie bij het laten schrijven van e-mails in Outlook, waarbij Copilot ‘zoals jou kan klinken’.
  • Copilot kan je tijd en moeite besparen door routinematige en repetitieve taken te automatiseren, zoals het maken van documenten, het beantwoorden van e-mails, het analyseren van gegevens, het genereren van code en meer.
  • Copilot kan je assisteren tijdens een creatief proces en je productiviteit verbeteren door je suggesties en inzichten te bieden, zoals het voorstellen van alternatieve formuleringen, het vinden van relevante informatie, het geven van feedback en het oplossen van problemen.
  • Het kan jouw vaardigheden en kennis verhogen door middel van het uitleggen van concepten, het tonen van voorbeelden, het aanbieden van tips en trucs, het beantwoorden van vragen en het testen van je kennis.
  • Copilot kan je fouten en risico’s verminderen door je te waarschuwen en te adviseren, zoals het controleren van spelling en grammatica, het detecteren van inconsistenties en anomalieën, het suggereren van best practices en het naleven van regels en voorschriften.

Als je deze voordelen afzet tegen de kosten kan het best voordelig zijn om een licentie voor een Copilot aan te schaffen. De kosten lijken wellicht hoog, maar toegekend aan de juiste mensen en mits het goed wordt gebruikt is dit heel snel terugverdiend.

Hoe zit het met de privacy?

De EU heeft strenge privacyeisen. Microsoft kijkt daarom zeer serieus naar de veiligheid en privacy van je gegevens. Zo worden je gegevens (inclusief prompts, antwoorden en de bedrijfsgegevens die Copilot gebruikt om de reactie te formuleren) niet gebruikt om de grote taalmodellen te trainen die Copilot gebruikt zoals standaard wel het geval is bij ChatGPT en Google Bard.

Wanneer kan ik met Copilot aan de slag?

Na het lezen van al deze voordelen wil je misschien meteen aan de slag met Copilot. Helaas is Copilot nog niet volledig beschikbaar in Europa. Een licentie Copilot voor Microsoft 365 is op dit moment alleen beschikbaar in een Enterprise versie vanaf 300 medewerkers. Terwijl we wachten op een bredere beschikbaarheid kunnen zakelijke gebruikers wel vast gebruik maken van de generatieve AI-functionaliteit van Bing Chat Enterprise.

Jordy Vondermans
Senior Solution Consultant bij Ictivity