"Een goede EDR-oplossing maakt dat je effectiever kunt werken, omdat je niet langer meerdere tools en dashboards hoeft te monitoren."

Bij cyberbeveiliging wordt meestal gedacht aan het blokkeren van aanvallen voordat ze plaatsvinden. Niet zo gek, preventie is immers een belangrijk onderdeel van een effectieve verdediging. Maar de waarheid is dat perfecte preventie niet bestaat. De meeste organisaties, zo niet alle, worden op een gegeven moment aangevallen. Dit is waar Endpoint Detection and Response (EDR) om de hoek komt kijken.

EDR, wat?
Een EDR-oplossing kijkt op de achtergrond 24/7 mee naar alle processen die op het niveau van endpoints (zoals computers en servers) plaatsvinden. Alle gedragingen en processen worden vergeleken met wat is aangeduid als normaal gebruikersgedrag in een organisatie. Gebeurt er iets afwijkends, bijvoorbeeld een pdf-document dat een programma wil starten of een actie waarbij de computer ineens bestanden gaat versleutelen, dan grijpt EDR in. Het proces in kwestie wordt gestopt en de computer wordt automatisch direct geïsoleerd van het netwerk, waardoor verdere verspreiding op het netwerk wordt vermeden. In deze blog leggen we uit waarom een EDR-oplossing essentieel is voor jouw bedrijf.

1. Onopgemerkte bedreigingen worden automatisch opgepikt
EDR is als een continue surveillant die bij een tentamen iedere leerling in het klaslokaal streng in de gaten houdt. Er hoeft er maar één te zijn die zich op een opvallende manier gedraagt, en EDR staat naast het bureau om polshoogte te nemen. EDR maakt gebruik van geavanceerde analyses om ongebruikelijke gedragspatronen op te pikken en de beheerder te waarschuwen. Zowel de detectie van bedreigingen als de responsacties hierop – bijvoorbeeld isolatie van een endpoint – gebeuren automatisch. Hierdoor is jouw organisatie 24/7 beschermd tegen bedreigingen.

2. Realtime inzicht in alle endpoints
Naast dat EDR 24/7 actief is op de achtergrond, kun jij als gebruiker en beheerder de analyses en scans die de EDR-oplossing maakt ook live volgen op een dashboard. Alle logins, registerwijzigingen en netwerkverbindingen die EDR oppikt, staan overzichtelijk op een rijtje waardoor je ze op elk gewenst moment door kunt nemen en verdachte activiteiten kunt onderzoeken. Hiermee heb je realtime inzicht in alle endpoints in de organisatie.

3. Het vereenvoudigt het beheer van endpoints
Securityoplossingen zijn van oorsprong silo’s. Organisaties hebben een oplossing voor e-mailbeveiliging, een oplossing voor endpointbeveiliging, een oplossing voor netwerkbeveiliging, enzovoorts. Als er dan iets gebeurt, bijvoorbeeld een verdachte gedraging, is het zaak om te bepalen welke beveiligingsoplossing zijn werk niet heeft gedaan en met die leverancier contact op te nemen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Soms lijkt het om een endpointbedreiging te gaan, maar zit het in werkelijkheid in de e-mailbeveiliging. Om dit op te lossen, wordt je vervolgens van het kastje naar de muur gestuurd. Geavanceerde EDR-oplossingen beschikken echter over allerlei soorten oplossingen voor verschillende onderdelen. Zo worden de silo’s bij elkaar gebracht en de data hiervan gecombineerd tot één overzicht. Op deze manier kun je de endpoints vanaf één dashboard beheren, of dit uiteraard uitbesteden aan een partner als je daar zelf de middelen niet voor hebt. EDR maakt het management van alle endpoints in de organisatie een stuk makkelijker.

4. Proactief bedreigingen detecteren
Organisaties die niet beschikken over een EDR-oplossing, maar enkel gebruikmaken van traditionele anti-malware, vertrouwen er eigenlijk op dat hun medewerkers de organisatie inlichten als ze iets verdachts in hun mail zien of klikken op een malafide link. Een passieve houding als het ware. Dit is echter een van de redenen dat 56 procent van de inbreuken maandenlang onontdekt blijft. Een EDR-oplossing maakt dat je proactief naar dreigingsindicatoren op zoek kunt gaan en bij verdachte activiteiten direct wordt gewaarschuwd, in plaats van maanden later.

5. Respons in no time
Dankzij het inzicht dat EDR je verschaft, ben je in staat om bij een dreiging snel te reageren. EDR-oplossingen houden immers alle interacties tussen de endpoints in jouw netwerk bij. Dit betekent dat zodra het beveiligingsteam is gewaarschuwd over een verdachte actie, ze snel kunnen achterhalen waar het vandaan komt en actie kunnen ondernemen om de dreiging te isoleren en te elimineren. Kortom, je hoeft je geen weg meer te banen door eindeloze stukjes data om te achterhalen wat er gebeurd zou kunnen zijn en kunt hierdoor snel reageren.

6. Datalekken zijn aan jouw organisatie niet meer besteedt
Steeds vaker wordt malware door aanvallers zo geprogrammeerd dat het in staat is om onopgemerkt door de anti-malwareoplossing aan de voorkant van de organisatie te sluipen. Eenmaal binnen in het netwerk houden dit soort virussen en andere ongewenste indringers zich eerst vaak een tijd schuil voordat ze actief worden. Niet als het aan jouw EDR-oplossing ligt. Met de continue surveillance heb je dit snel genoeg in de gaten. EDR treedt immers in werking nádat een aanvaller de endpoint protection is gepasseerd. Een geavanceerde EDR-oplossing onderneemt onmiddellijk actie om een aanval te stoppen en mogelijke schade aan systemen te beperken. EDR werkt dus complementair aan de traditionele anti-malwareoplossing en voorkomt dat gevoelige data gelekt wordt.

7. Het is kostenefficiënt en vermindert de werklast
EDR vermindert simpelweg de werklast voor het IT-team. Zonder een EDR-oplossing gaan er veel tijd én middelen verloren aan het proberen te detecteren van en te reageren op aanvallen. Waarom zou je proberen dit ook nog zelf bij te houden, met alles wat er tegenwoordig speelt op de werkvloer? Een goede EDR-oplossing maakt dat je effectiever kunt werken, omdat je niet langer meerdere tools en dashboards hoeft te monitoren om mogelijke dreigingen op te sporen.

Ben je al overtuigd? In de huidige tijd is een robuuste netwerkbeveiliging cruciaal om met een gerust hart de business draaiende te houden. Een EDR-oplossing kan hierin van grote betekenis zijn. Of je nu een kleine of grote organisatie bent, auto’s produceert of patiëntinformatie beheert, cybercriminelen discrimineren niet.

Meer weten over EDR? Lees ook onze blog het verschil tussen EDR (Endpoint Detection & Response) en anti-malware.