Server Virtualisatie

In datacenters is het aantal applicaties per (server)besturingssysteem veelal beperkt. Redenen hiervoor zijn mogelijke onderlinge applicatieconflicten en de eisen van applicatieleveranciers. Het nadeel hiervan is de (ongebreidelde) groei van het aantal fysieke servers en het feit dat die servers meestal maar minimaal belast worden. Met name dat laatste zorgt voor een enorm ineffectief gebruik van hardware en daardoor voor (te) hoge kosten.

Virtualisatie in ICT omgevingen is echt op de kaart gezet bij de introductie van server virtualisatie. Bij toepassing daarvan kunnen meerdere besturingssystemen op één fysieke server werken, wat een consolidatie (vermindering) van serverhardware tot gevolg heeft. Dit leverde een direct kosten- en effectiviteitsvoordeel en daarmee een goede en gemakkelijke business case op. Vandaar dat server virtualisatie zo’n vlucht heeft kunnen nemen.

De volgende stap

Gedreven door servervirtualisatie bieden veel leveranciers vandaag de dag een platform dat bestaat uit netwerk-connectivity, opslag, rekenkracht en geheugen als één integraal systeem. Deze ontwikkeling staat te boek als Converged Infrastructure (CI).

Door vervolgens ook virtualisatie toe te passen op het netwerk en de opslagsystemen ontstaat een gestandaardiseerde en door software gestuurde hardware ‘box’. We noemen dit ook wel het software gestuurde datacenter (software defined datacenter). Het software gestuurde datacenter is een nieuw operationeel model waarin het datacenter volledig te programmeren en automatiseren is.

IT as a service

Datacenters zijn door server virtualisatie dus veel efficiënter geworden. Converged Infrastructure en het software defined datacenter hebben vervolgens de deur opengezet voor cloud-ready datacenters. Dit zijn datacenters die IT als een Service kunnen leveren. Op maat voor de eisen van de business.

Dominique Frison - IT & ICT advies
Een onafhankelijk advies over virtualisatie?

Dominique Frison, account manager

Stuur een e-mail 088-4284848