Interview

Gemeente Eersel zet standaard voor datagedreven besturen

_______________

Jeroen Weekers, Projectleider Gemeente Eersel

 

 

 

“Een datagedreven organisatie betekent wel dat we op een andere manier moeten werken. Ook de rol van de IT-afdeling is veranderd.”

Volop in transitie

Informatie is overal, apparaten communiceren met elkaar en alles en iedereen is connected. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat inwoners steeds meer informatie verwachten, dat merken gemeenten ook. Veel overheden zetten zich in om processen te digitaliseren. Ze werken steeds vaker papierloos en behalen een hogere efficiency met behulp van software. Voor gemeente Eersel is dit echter nog niet genoeg. Als één van de eerste plattelandsgemeente zetten zij in op datagedreven besturen. Reden genoeg om Jeroen Weekers, projectleider gemeente Eersel en coördinator van het Rural Data Center Kempen het hemd van het lijf te vragen over de digitale vooruitgang.

Wat kun je als gemeente met data?
“Net zoals veel andere gemeenten bezitten we ontzettend veel data over wat er bijvoorbeeld in de openbare ruimte gebeurt en de lokale economie. Het is interessant om deze data efficiënt in te zetten. Bij gemeente Eersel gebruiken we data voor twee doeleinden. Zo wordt de verzamelde informatie ingezet voor het verkrijgen van inzichten om beleid en dienstverlening aan te passen. Daarnaast gebruiken we data in onze communicatie richting inwoners. Een goed voorbeeld hiervan is onze aanpak rondom het groenbeleid. Eerder stelden we het beleidsplan voor vier jaar vast. Na deze vier jaar volgde een evaluatie in de gemeenteraad en werd er een nieuw beleid opgesteld. Met datagedreven besturen kunnen we nu continu monitoren hoe het beleid in een dorp of kern verloopt. Zo sturen we sneller bij of kunnen we soms zelfs voorspellen wanneer we moeten ingrijpen. Niet vier jaar wachten, maar alles continu inzichtelijk hebben.”

Het volledige interview met Jeroen Weekers is te lezen in ons inspiratiemagazine Digitale vooruitgang in 360 graden:


* Om je te kunnen e-mailen hebben we een opt-in van je nodig. Lees onze privacy statement hier.

Onderzoek: IT Security Onderzoek IT Security prioriteiten 2021prioriteiten 2021

Wat staat er dit jaar op de agenda van CISO’s en Security Managers? En wat is de invloed van Covid-19 op informatiebeveiliging? We vroegen het aan 2000 security managers.

Download het rapport voor alle inzichten!

Download rapport