Ontwikkelen in low-code gaat dit jaar wereldwijd flink in populariteit toenemen, voorspelt Gartner. Dat is niet gek in een snel veranderende wereld. Met low-code als ontwikkelmethode, zet je ideeën snel om naar oplossingen. In een handomdraai ziet een handige applicatie het licht, zonder dat daar diepgaande IT- of programmeerkennis aan te pas komt. Sterker nog, met een licentie voor Microsoft 365 kun je direct aan de slag via het Microsoft Power Platform. Hierin ontwikkel je eenvoudig applicaties, bijvoorbeeld om de productiviteit of het werkgeluk op jouw afdeling te versterken. Denk aan een applicatie die de verlofaanvraag voor medewerkers van twintig naar drie stappen reduceert. In een aantal kliks staat een applicatie waarmee je in theorie de efficiëntie van terugkerende processen verhoogt.
In theorie, want ondanks dat het ontwikkelen van een low-code-applicatie zo gebeurd is, zijn er een aantal cruciale punten daaromheen om rekening mee te houden. Veiligheid van informatie bijvoorbeeld, adoptie onder werknemers en ook de toegevoegde waarde van de applicatie. Deze aspecten maken of breken het succes van de applicatie.
Informatieveiligheid
Het grote voordeel van low-code is dat iedereen in de organisatie zijn ideeën in de praktijk kan brengen. Dat heeft wel voeten in aarde voor de security van die applicaties. Zeker als de ontwikkelde applicaties data opslaan of ontsluiten uit andere applicaties. Wat mag de eindgebruiker wel of juist niet? Hoe zorg je ervoor dat data niet onbedoeld buiten de organisatie belandt? De veiligheid van het gebruik van low-code-applicaties is iets om vóóraf te regelen door er beleid voor op te stellen. Dat beleid dient als basis voor het ontwikkelen in low-code en kun je vervolgens vertalen naar de inrichting van het Microsoft Power Platform. Het Power Platform maakt gebruik van connectoren om data te ontsluiten. Denk aan SharePoint, Outlook of Twitter. Standaard kun je alle connectoren van het platform in je low-code-applicaties gebruiken. Maar stel dat je een applicatie hebt ontwikkeld die gebruik maakt van gegevens uit SharePoint en er ook een connector zoals Twitter in deze app beschikbaar is, dan vormt dat een risico voor het uitlekken van die gegevens. Daarom is het van belang hier vooraf over na te denken en te zorgen dat Twitter in dit voorbeeld niet beschikbaar is als connector of geen data uit SharePoint kan halen.
Toegevoegde waarde
Veel organisaties proberen een eind te maken aan de veelvoorkomende spaghetti aan applicaties en IT-systemen. Dit is als dweilen met de kraan open als iedereen binnen jouw afdeling naar eigen gelang applicaties ontwikkelt in low-code. Daarom is het belangrijk om alleen applicaties te (laten) ontwikkelen die daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn voor de processen op de afdeling. Om overzicht op het applicatielandschap te behouden, is dit net als security een belangrijk punt om op de agenda te zetten. Zo kun je hierover duidelijke richtlijnen en regels opnemen in een beleids- of governanceplan. En als de applicaties eenmaal ontwikkeld zijn, dan helpt het Power Platform je monitoren welke applicaties er zijn gemaakt, door wie én hoe ze gebruikt worden op de afdeling. Zo geef je medewerkers de vrijheid om ideeën in te praktijk te brengen en behoud je tegelijkertijd controle over de toegevoegde waarde en het aantal ontwikkelde applicaties.
Goede adoptie
Maar dat een applicatie op papier van toegevoegde waarde is, zegt nog niks over of dat ook in de praktijk het geval is. Daarvan kan je alleen spreken als mensen ze daadwerkelijk gebruiken in hun dagelijkse processen. Een Bezoekersregistratie App is fijn, maar als mensen handmatig bezoek blijven aanmelden, schiet je alsnog je doel voorbij. Het is daarom cruciaal om bij nieuwe applicaties aandacht te besteden aan adoptie hiervan. Laat jouw afdeling goed kennismaken met iedere nieuw ontwikkelde applicatie. Geef jouw medewerkers mee wat deze specifiek voor hen verbetert, waarom het voordelig is om de app in te zetten en hoe ze er precies in kunnen werken. Onderschat vooral dit laatste punt niet. In de praktijk is niet iedereen even digivaardig en dus in staat om snel een weg te vinden in nieuwe applicaties of digitale werkwijzen. Onzekerheid hierover bij medewerkers kan resulteren in het handhaven van de status quo. Begeleid medewerkers daarom goed in het gebruik van een nieuwe applicatie.
Succesvol ontwikkelen in low-code
Applicaties ontwikkelen in low-code is een goede en makkelijke oplossing om end-to-end processen efficiënter te maken en terugkerende werkzaamheden te automatiseren. Maar dat vereist dat je rekening houdt met onderwerpen als veiligheid, controle over de hoeveelheid applicaties en adoptie. Doe je dit goed en weet je deze ontwikkelmethode te benutten, dan kun je rekenen op meer productiviteit in de processen die je dagelijks uitvoert. En dat resulteert in meer werkgeluk voor jou en de rest van de organisatie.
Gebruik je in jouw organisatie al een aantal zelf ontwikkelde low-code-applicaties? Of wil je ermee starten? Een extra paar ogen of helpende hand kunnen geen kwaad. Bij Ictivity hebben we kennis van en ervaring met ontwikkelen in low-code en het Power Platform. Daarmee helpen we je verder in het succesvol ontwikkelen én inbedden van low-code-applicaties in jouw organisatie. Ook zijn er een aantal applicaties beschikbaar als template die we al voor verschillende organisaties hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld voor het registreren van bezoekers, reserveren van werkplekken of het optimaliseren van processen voor on- en offboarding. Meer weten? Geef het aan! We helpen je graag (op weg).
Door Frank van Esch, Solution Consultant bij Ictivity