"When you change the way you see the world, you change the world you see".

Afgelopen maand stond in het teken van Microsoft Ignite, het jaarlijkse Microsoft event met de belangrijkste aankondigingen en vernieuwingen rondom Microsoft producten. Editie 2021 was alweer de tweede virtuele Ignite en uiteraard waren we erbij. In een serie van vijf blogs zetten we de belangrijkste highlights voor je op een rij.

Net als andere jaren werd het event geopend met een keynote van  Satya Nedella (CEO Microsoft). Tijdens de keynote worden belangrijke aankondigen gedaan en een visionaire blik naar de toekomst gegeven. Dit jaar werd in de keynote Microsoft Mesh aangekondigd, het nieuwe Virtual Reality-platform dat gebouwd is op Microsoft Azure. Met Microsoft Mesh kunnen gebruikers in een virtuele wereld een eigen personage aanmaken. Door gebruik te maken van een HoloLens (VR bril), kijk je daadwerkelijk door de ogen van je eigen personage. Microsoft Mesh kan zo gebruikt worden om bijvoorbeeld virtueel te vergaderen, ontwerpsessies te voeren, virtueel samen te leren of virtuele bijeenkomsten te organiseren.

De belangrijkste quote uit de keynote die ons is bijgebleven: “When you change the way you see the world, you change the world you see”.  Steeds meer dagelijkse zaken worden vanuit de digitale wereld geregeld en georganiseerd, zoals bijvoorbeeld: sporten, bijeenkomsten, feestjes en concerten. Hier speelt Microsoft dus echt groots op in!

Satya Nadella, CEO Microsoft
Satya Nadella, CEO Microsoft

Power to the People 
‘Empowerment‘ is hét woord van Ignite 2021. Geef medewerkers de middelen om hun werk zo goed en eenvoudig mogelijk uit te voeren en belemmer ze daarbij niet met allerlei processen en protocollen die de productiviteit verlagen. Of dit werk nu gebeurt op het niveau van individuen, van teams en afdelingen of van organisaties.

Elk niveau heeft andere wensen en behoeftes. Het Microsoft platform is hard aan het ontwikkelen om op elk niveau aan de behoeftes en wensen te voldoen. Voor IT is niet langer te voorspellen waar de business behoefte aan heeft. Dit weet eigenlijk alleen de business zelf goed. Maar vaak hebben zij niet de middelen om deze behoeftes zelf in te richten. Het Microsoft platform staat voor Power to the People: stel mensen in staat zelf hun behoeftes te beantwoorden met oplossingen. Duidelijk is dat deze Ignite vol wordt ingezet op het ‘empoweren’ van iedereen die gebruik maakt van het Microsoft Platform.

Tech Intensity
Ook tijdens deze Ignite haalt Microsoft in haar visie de term Tech Intensity aan. Tech Intensity is meer dan alleen technologie introduceren en uitrollen binnen de organisatie. Het draait om de vaardigheden die al aanwezig zijn binnen de organisatie (Tech Capability) en de bereidwillendheid van de organisatie om nieuwe technologie ook te adopteren (Tech Adoption). Dit gaat niet over technische vraagstukken, maar vraagstukken die gaan over bedrijfscultuur, de vaardigheden en kennis van medewerkers, en hoe veranderingsbereid de organisatie is.

Het belangrijkste inzicht (in 2020 toegevoegd aan de formule) is dat Tech Intensity staat of valt met Trust (vertrouwen). Organisaties moeten niet alleen in elkaar vertrouwen hebben, maar vooral kunnen vertrouwen op technologie. Microsoft zet ook deze Ignite weer goed in op de drie pijlers waar vertrouwen op bouwt: Security, Governance en Compliancy. Is mijn data veilig? Is mijn data beheersbaar en heb ik controle? Is mijn data en de verwerking daarvan conform de wet? Als deze antwoorden met ‘ja!’ beantwoordt kunnen worden, kan de organisatie erop vertrouwen dat de technologie hun bedrijf ten goede komt.

Zeker in tijden van lockdowns, maatregelen en veel thuiswerken worstelen veel organisaties met deze drie vragen. Hoe geef ik mijn medewerkers toegang tot mijn data, terwijl ze overal kunnen zijn? Hoe zorg ik ervoor dat mijn data niet de organisatie verlaat? Wat moeten we doen met de zeer gevoelige informatie of persoonsgegevens van klanten? Deze vragen zijn binnen het Microsoft platform prima te beantwoorden en worden continu verbeterd.

Naast de visie en de belangrijkste thema’s voor Microsoft waren er een aantal announcements en updates rondom Infrastructuur & Security, Microsoft Power Platform, Microsoft Teams én de aankondiging van Microsoft Viva. Deze delen we graag met je in een viertal blogs met de thema’s:

 • #2: Microsoft Viva 
  Microsoft Viva is een nieuw Employee Experience platform waarin communicatie, kennis, leerprocessen, resources en inzichten in een geïntegreerde omgeving worden aangeboden. Je leest er alles over in deze blog.
 • #3: Infrastructure & Security 
  In deze blog gaan we op de updates die zijn aangekondigd omtrent Microsoft Azure, Windows Server, Beheer en Security.
 • #4: Microsoft Power Platform
  Het low code platform van Microsoft waarmee je als organisatie de gebruikers een platform geeft waarmee ze zonder ‘code’ productieve apps kunnen ontwikkelen en hiermee processen kunnen optimaliseren en/of automatiseren. In deze blog gaan we in op alle nieuwe ontwikkelingen omtrent het Power Platform.
 • #5: Microsoft Teams
  Binnen deze blog gaan we verder in op de ontwikkeling en de nieuwe features binnen het Teams platform.

Marcel Joosten, Thijs van Tienen & Mark Swinkels