De toename in aandacht en het besef van IPv6 wordt aangewakkerd door diverse factoren, waaronder het Internet of Things (IoT) en security.

Er wordt de afgelopen tijd veel gesproken over IPv6, zeker nu de IPv4-adressen opraken. Soms lijkt het zelfs alsof IPv6 aangedragen wordt als de oplossing voor talloze problemen. Maar alle discussies over de techniek komen ook met voordelen. Zo neemt het besef en de aandacht voor IPv6 toe. Dit is iets wat ik ook persoonlijk merk. Naar mijn idee wordt de toename in aandacht en het besef van IPv6 aangewakkerd door diverse factoren, waaronder het Internet of Things (IoT) en security.

Internet of Things
Internet of Things staat al enige jaren in de belangstelling. Maar het begint nu ook bij te dragen aan de adoptie van IPv6. Door IoT blijft het aantal apparaten met een IP-adres alleen maar groeien. Neem bijvoorbeeld de nieuwe Power over Ethernet-standaard, IEEE 802.3bt. De standaard heeft twee varianten: type 3 (60W) en type 4 (100W) PoE-poorten. Dit biedt veel mogelijkheden om nog meer componenten via PoE van stroom te voorzien, en dus ook van IP-adressen. Lichtbalken kunnen op deze manier bijvoorbeeld gevoed worden, evenals “zwaardere” IP-camera’s met PZT (pan tilt zoom)-functionaliteiten. Deze zijn op hun beurt weer eenvoudiger te integreren in gebouwbeheersystemen. Smart Buildings worden hierdoor nog meer een standaard. Maar die ontwikkeling zorgt ook voor een grotere toename van het aantal endpoints met een IP-adres. Als gevolg daarvan ontstaan er meer (goede) discussies over IPv6.

Security en remote scanning
IPv6Ook de bekendheid van websites als internet.nl draagt bij aan de bewustwording van IPv6. Nu organisaties vaker streven naar een score van 100%, lijkt ook IPv6 een grotere rol te gaan spelen. Een dergelijke website controleert bij de eerste checks namelijk bij de webserver, de mailserver en/of DNS-servers op het gebruik van IPv6. Wil een bedrijf een ‘perfecte’ score behalen, dan is het verplicht of om zelf IPv6 te draaien, of om zijn hostingpartij wijzen op het gebruik van IPv6 voor een website op een hosted platform.

Internet Service Provider
Internet Service Providers (ISP’s) hebben een belangrijk aandeel bij het gebruik van IPv6. Wil je als organisatie IPv6 communiceren met de buitenwereld, dan dient je provider dit te ondersteunen. Natuurlijk is het ook mogelijk om IPv6-hosts te bereiken door via een tunnel broker IPv6-verkeer naar een IPv6-broker te tunnelen. Maar dit is vaak slechts een tijdelijke of onvolledige oplossing. Hoewel de internet-adoptie in Nederland nog altijd een van de laagste in Europa is, merk ik dat steeds meer providers IPv6 ondersteunen. Je hoeft er alleen maar naar te vragen.

VNG Realisatie & GGI
De Nederlandse gemeenten hebben de laatste tijd een flinke inhaalslag gemaakt. Ruim honderd gemeenten (25%) hebben eind 2018 hun websites beschikbaar gemaakt via IPv6. De VNG Realisatie (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en de GGI (Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur – een samenwerking van gemeenten en de VNG) zijn de drijvende kracht achter deze ontwikkeling.
Hoewel veel gemeenten door sommigen als log en niet flexibel worden gezien, bewezen ze met deze inhaalslag het tegendeel. Ik vind het dan ook een goed teken dat gemeenten de adoptie van IPv6 serieus nemen en op dit vlak een voorbeeldfunctie op zich nemen.

Ik ben er zelf van overtuigd dat IPv6 gaat komen. Hoewel volledige netwerken nu nog niet voorzien zijn van IPv6, hebben we nu al wel een goed moment om hiermee te experimenteren. Dit kan bijvoorbeeld in omgevingen als (draadloze) internetverbindingen voor gasten.